Proteiner bygges opp av aminosyrer, og alle bortsett fra 8 av de danner kroppen selv. Disse 8 må vi få fra maten vi spiser, daglig!
Når vi spiser kjøtt og fisk får vi disse 8 aminosyrene i maten, men om vi velger å spise proteiner fra planteriket må vi ofte kombinere flere kilder for å få i oss alle 8.
Men i planteriket finnes det flere råvarer som i likhet med de animalske proteinene som kan kalles fullverdig, quinoa er en av de.
Quinoa er en urt og kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Peru, men har nå blitt dyrket både i Norge og Finland. Det er frøene som spises og foruten et gunstig innhold av protein, er det en god kilde til fiber, fett og mineraler.
Dessuten er urten glutenfri.
Quinoa finnes i hvit, sort og rød og de er noe forskjellig i smak og konsistens.
Mest vanlig er det å koke quinoaen, men den kan også spires.
Quinoa er et godt tilbehør som kan brukes der du for eksempel ellers ville brukt ris. Lager du salat og vil ha den litt mer mettende er det perfekt og tilsette litt quinoa. Du kan lage grøt, vegetarboller - og biffer og sikkert mye annet.
Her skal du får oppskriften på enkle, gode vegetarboller som kan spises som de er, bakes eller stekes.
Ca. 25 stk
1,5 dl tørr quinoa (kokes som anvist på pakken)
1 dl gresskarkjerner (helst bløtlagt)
1 dl solsikkekjerner (helst bløtlagt)
10 soltørkete tomater
2 ss bokhvetemel
2 ss tamarisaus
Krydder: 2 ss spisskummin, litt salt og pepper
Kjør quinoa, soltørket tomat og kjerner i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Bland inn mel og krydder.
Form til små boller, på størrelse med kjøttboller.
Stek i panne, bak 15-20 minutter i ovnen eller spis de som de er.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.