Menopausen opptrer som regel i alderen 45-55 år, men symptomene kan komme lenge før, opptil 10 år. Så overgangsalderen handler om litt mer enn bare akkurat når menstruasjonen forsvinner, for den mest ubehagelige tiden kan jo faktisk være i tiden før - med alle symptomer og humør..ehh nei hormonsvingningene.
Symptomene er kjente og fryktede for de fleste, hetetokter og nattesvette er nok det som først nevnes. (Ekte)mennene ville nok kanskje sagt hissig irritasjon eller kanskje depresjon....men en rekke andre symptomer kan også forekomme: slimhinneproblemer i skjeden, mindre sexlyst, søvnvansker, engstelse, dårlig hukommelse eller kanskje leddsmerter !
I tiden før menopausen begynner eggstokkene å produsere mindre av 2 hormoner – progesteron og østrogen.
Så hva er hormoner- jo de er budbringere i kroppen som skal gi signaler videre om at noe skal skje.
Hypotalamus i hjernen er sjefen for hormonene, mens hypofysen som også er i hjernen lager en del av hormonene. Blant annet et hormon som igjen har påvirkning på progesteron. Så har du kanskje hørt om tarm- hjerne- aksen ?
Ikke ? Det har seg nemlig sånn at nervesystemet vårt opererer både i tarm og hjerne, og mellom disse sendes det signaler hele tiden. Så tarmhelsa må være på topp.
Dessuten er leveren involvert med å bryte ned overskudd av hormoner, som også er en viktig oppgave.
Så har vi kolesterol , det er en viktig byggestein for hormonene, så hvis man ikke har kolesterol i rett mengde vil man få en lavere produksjon av de kvinnelige hormonene. Vi har 2 typer kolesterol -det gode og det dårlige kaller vi det, men egentlig så har begge typene viktige oppgaver- så vi ønsker å ha begge tilstede. I rett mengde så klart !
En annen ting er jo at på et tidspunkt i livet, for mange av oss rundt 25 år begynner en del av organene å forfalle litt. De eldes samme om vi vil eller ikke, det hjelper ikke engang om vi føler oss unge- det er livets gang.
I denne forbindelse vil jeg også bare nevne nyrene, de har en viktig funksjon med å få avfallsstoffer uten av kroppen. Opphoping av avfallsstoffer ønsker vi ikke. Men nyrene kommer jeg litt tilbake til...
Og om ikke det var nok så er det mange stoffer i kroppen som avtar i produksjon med alderen.
.......Plutselig er en ganske stor del av kroppen involvert i menopausen. Ja det er faktisk sånn at kroppen jobber som en helhet.....
Så det jeg har sagt nå er egentlig bare for å vise at kanskje tiden før og menopausen bør sees i en større sammenheng enn kun å bare se på de 2 hormonene progesteron og østrogen.
Og det jeg tenker er at hvis vi gjør ting ved å fremme helse, vil kanskje en del av funksjonene som vi ser svekkes – kanskje svekkes i et saktere tempo.. og kanskje vil vil noen eller alle symptomene reduseres eller utebli...
Vi har alle et eget og unikt utgangspunkt, men for de fleste vil nok god helse kunne gi positive effekter.
Så forebygging er vel stikkordet.
Men siden det er 2 hormoner som forbindes med overgangsalderen skal jeg gi de også litt plass :
Progesteron er det første av de 2 hormonene som faller i produksjon, både mengde og hyppighet på produksjonen faller ca. 5-8 år før menopause. Progesteron er et hormon som styrker kroppen og fornyer kroppen og kan sammenlignes med testosteron hos menn.
Så hvis vi mister en del av det hormonet som skal styrke og fornye oss samtidig som mye annet eldes også, så gir det kanskje mer mening at vi kan få ulike symptomer og plager.
Progesteron stimulerer også de cellene som bygger opp beinmasse i kroppen vår. Nå er det sånn at vi har celler som bygger opp beinmasse, noen vedlikeholder og andre bryter ned. Disse cellene er supersmarte og tilpasser seg vårt aktivitetsnivå.
Så hvis vi er veldig inaktive vil det ikke blir bygget opp så mye beinmasse. Da er det 2 ting som påvirker beinmassen i kroppen vår. Og da kan vi begynne å forstå hvorfor noen får revmatiske plager.
Så har vi et annet organ da, nyrene, som jeg skulle si litt mer om. I likhet med flere andre organer svekkes de litt med alderen. De har også påvirkning på skjelettet vårt…og nyrene liker ikke så godt kulde. Dere har kanskje hørt om de som kjenner på gikta at vinteren kommer....
Så har vi østrogen, det har også betydning for skjelettet vårt og dessuten har det betydning for produksjon av serotonin - lykkehormonet vårt.
Så da begynner vi kanskje å skjønne litt mer av symptombildet rundt menopausen.
Så hva kan vi selv gjøre :
Alt som fremmer god helse selvsagt, men det er også andre mer spesifikke ting.
- Gode fettsyrer, spesielt olivenolje, linfrøolje, hvetekimolje og nattlysolje sies å påvirke progesteronproduksjonen positivt.
- Vitamin E, magnesium, sink og selen kan stimulere enzymene som igjen former hormonene.
- basisk kosthold kan bidra til at østrogenproduksjonen ikke avtar like mye
- øke mengden av lykkehormonet serotonin ved å trene og være ute i naturen.
- styrke nyrene - jeg gir meg ikke med de. De liker søvn og hvile, at du stresser mindre og gjør eventuelt pusteøvelser eller meditasjon.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.